NOVO - SOBNE RASTLINE

Hedonizem

Oceni objavo z 1 do 5 rožic:
(4.4)
Št. ocen: 14

Zakaj hedonizem? Kaj sploh je hedonizem in kakšno vezo ima z nami? Beseda hedonizem ima grške korenine in pomeni užitek. Užitek bi naj bil najvišji namen, najvišji cilj našega življenja. Pa je res tako? Človek je narejen tako, da želi lepe stvari, lepe občutke, skratka zadovoljstvo na vseh nivojih. Nagonsko se izogibamo bolečini, žalosti, negativnosti. Vendar pa življenje zajema tudi to. Sreča brez žalosti ne bi obstajala, saj je ne bi prepoznali, se je zavedali.

Današnji svet, današnji trendi pa polnijo naše glave z idejo, da moramo imeti vse kar si zamislimo, drugače ne bomo srečni. Biti najboljši, najuspešnejši, najbogatejši, najsposobnejši, skratka narediti vse za naš užitek. Je to resnično najvišje poslanstvo, ki ga ima človek? Opazujem svet okoli sebe, ljudi, odnose in imam občutek, da smo zgrešili bistvo življenja. Užitek v naravi, v hrani, v glasbi, s svojimi ljudmi, živalmi, hobiji, skratka stvarmi, ki vplivajo na naše življenje je nekaj, kar nam pripada. Čisto nekaj drugega pa je, ko so naši užitki, naše potrebe povezane zgolj z materialnimi dobrinami, boljšimi službami, napredovanji, lepšimi telesi in obrazi, ki so plod plastičnih operacij in cena za takšno življenje ni pomembna. Ni pomembno koliko smo iznakazili svoje telo, še manj pa je pomembno koga smo na tej poti uničili, pohodili in ga zbili na tla. Vsaj dokler gre nam dobro in nekdo drug tega ne naredi nam. Do takrat nam je vseeno za vse okoli nas.

Trenutni trend je prešel iz iskanja celostnega dobrega počutja v iskanje hedonizma. Pa poglejmo v svoje srce, v zgodovino. Katere civilizacije so se obdržale, ki so začele živeti na ta način. Rimska? Grška? Nobena. Na eni strani so bili ljudje, ki so imeli malo ali nič. Na drugi bogastvo in blišč. Seveda spadata skupaj, saj je Univerzum narejen v dvojnosti, dualnosti. Vendar pa je pri vsem tem potrebno znati uporabiti zdrav razum in ravnovesje. Lahko imaš vse na tem svetu, vendar na pravi način. Moč. Kot je rekla Orakelj v Matrici. Kaj si želi moški, ki ima moč? Še več moči. Ampak, a je to res prava pot? A se nismo skozi zgodovino in propadle civilizacije ničesar naučili? Je vse kar je pomembno res samo še kar smo lahko vzeli planetu, ne glede na posledice samo, da imamo moč in denar? Je res pomembno samo še komu smo vrgli poleno pod noge za lastno napredovanje, da se počutimo boljše?

Koliko nam je mar za naravo, kaj odvržemo vanjo skozi stvari, ki jih uporabljamo? In koliko nam je mar za živali, ki trpijo za naše kozmetične ali prehranske izdelke? In potem se zopet vrnem z mislimi na svojo teraso, kjer uživam v opazovanju svoje zadovoljne psičke, mucke, ki se razteguje na drevesu, poslušam ptičke in žuželke na svojem vrtu in sem hvaležna. Hvaležna za spoznanje kaj je v življenju v resnici pomembno. Zame. In tudi to je hedonizem. Za nekoga drugega pa so te stvari, ti občutki nepomembni, ga ne veselijo in ne osrečujejo. Tudi to je prav, saj smo si različni. Vsekakor pa se mi zdi, da bi se moral vsak večkrat ustaviti in se vprašati ali je to kar počnem prav? Večkrat bi morali početi stvari zato, ker je tako prav in ne samo kar nam je všeč in svet bi bil popolnoma drugačen.

Uživaj v ljudeh, stvareh, občutkih, vendar ne jemlji, kar ti ne pripada zgolj zato, ker hočeš imeti. Ko se bomo vrnili vase, v svoj svet, svoj dom, bomo spoznali, da vse že imamo, če le hočemo videti. Bistvo pa je skrito očem, zatorej poskusimo gledati s srcem. Posvečaj se sebi, svojim bližnjim, naravi okoli sebe, svojemu vrtičku, če ga imaš. Razmišljaj o svojem odnosu do sveta, narave, živali, ljudi. Razmišljaj kaj dobrega lahko ti prineseš svetu. Razmišljaj o stiku z zemljo, o samooskrbi, ki je lahko ključ do polnega in zadovoljnega življenja. Vrnimo se nazaj k naravi, nazaj k viru in ponovno bomo našli celosten stik s sabo. Razmišljaj kaj ješ, s čim gnojiš svojo zemljo, kakšne izdelke za čiščenje uporabljaš, kakšno kozmetiko uporabljaš, saj vse to vpliva na naše življenje na tem planetu. Kar pošiljamo v naravo, nam narava pošilja nazaj. Razmišljaj čisto, zeleno, ekološko, ker je tako prav in hkrati opazuj občutek užitka ob svojem prispevanju k lepšemu, bolj zdravemu in čistemu planetu.

Dodaj odgovor
991685127